Soorten tennissnaren: Kies de juiste snaar voor jouw tennisracket

Er bestaan heel erg veel verschillende soorten tennissnaren, maar in de basis heb je er maar drie. En niet al deze snaren zijn zo maar geschikt voor iedere speler.

Het is echter niet zo, dat je even kunt zeggen, die speler moet met die snaar spelen en die speler met deze snaar. Het is ook vaak een gevoel, en vooral ook interessant bij spelers, die op een hoger niveau spelen.

Desalniettemin ga je natuurlijk een speler met een gevoelige arm, niet snel een polyester snaar erop zetten. Lees hier alles over tennissnaren en mijn bevindingen in dit blog.

Verschillende Materialen voor Tennissnaren

Er zijn verschillende materialen waaruit tennissnaren gemaakt kunnen worden. De meest voorkomende materialen zijn natuurlijke darm, synthetisch materiaal en polyester. Elke materiaalsoort heeft zijn eigen kenmerken en voordelen.

Een darmsnaar biedt veel rek, wat natuurlijk ten goede komt aan comfort.

Een nylon snaar biedt ook veel rek, maar minder als een darmsnaar.

Een polyester snaar biedt de minste rek, maar is wel het meest duurzame. Hier moet ik wel nog bij zeggen, dat als je met een polyester bespanning een “mishit” maakt, deze snaar sneller stuk gaat als dat je met een nylon bespanning een “mishit” maakt. Dit komt natuurlijk door het stugge karakter dat een polyester heeft, en vooral direct aan het frame zijn gevoelige plekken voor een bespanning.

Verschillende soorten tennissnaren
Voorbereiding hybride bespanning van een polyester en een darmsnaar

Darmsnaren: Een klassieke keuze

Een darmsnaar is gemaakt van natuurlijke darm en staat bekend om zijn ultieme gevoel en comfort tijdens het spelen. Deze snaren hebben een uitstekende balcontrole en demping bij het slaan, hetgeen ze ook zo populair maakt voor spelers met pols- en/of armproblemen.

Darmtennissnaren zijn echter niet de goedkoopste en ook niet het duurzaamste (vooral voor hardhitters niet), maar behouden wel lang hun spanning. Ze zijn toepasbaar voor bijna elk soort speler.

Synthetische- of nylonsnaren: Meeste varianten en meest gebruikte

Synthetische of nylon snaren zijn eigenlijk wel de meest gebruikte snaren. Deze snaren bieden een goede mix van kracht, controle en comfort tijdens het spelen. Maar zeker ook weer afhankelijk van welke nylon snaar, want van nylonsnaren bestaan heel veel varianten. Ik denk wel de meeste van deze basissoorten.

Nylon tennissnaren zijn beschikbaar in vele verschillende diktes, en de meest gebruikte bij vooral recreanten. Zo zijn er ook nylonsnaren die een darmsnaar kunnen benaderen, de zogenaamde multifilament nylon snaar.

De Prince Tournament 1.38 tennissnaar is een goede allrounder, die ook ik veel gebruik. Door zijn dikte is hij wat duurzamer, en toch genoeg kracht en controle.

Prince Tournament Nylon 200M Naturel 1.38
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2025 – 11:31

Prince Topspin 15L Set White 1.38
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2025 – 11:31

Polyester- of monofilamentsnaren: Voor spelers die op zoek zijn naar duurzaamheid

Polyester of monofilament snaren zijn allemaal soorten tennissnaren, ideaal voor spelers die op zoek zijn naar duurzaamheid. Deze snaren gaan lang mee en zijn bestand tegen slijtage. Ze bieden ook veel controle en zijn geschikt voor spelers die veel kracht in hun slagen leggen.

Polyester snaren bieden de minste rek van de soorten die ik hier opnoem.

MSV GO MAX 200m zwart-1.20mm
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2025 – 11:27

Dunlop D Tac Black Widow 200M Black
Bekijk laagste prijs
tennisdirect.nl
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2025 – 11:26

Hybride tennissnaren: Combineren van verschillende materialen voor optimale prestaties

Door verschillende soorten tennissnaren door elkaar te gebruiken, zoals bijvoorbeeld een polyester snaar met een darmsnaar, kun je profiteren van zowel duurzaamheid als comfort. Deze combinatie zorgt voor een goede balans tussen controle, kracht en gevoel tijdens het spelen. Hybride snaren zijn populair bij spelers die het beste van meerdere materialen willen benutten.

Bespannen met 2 verschillende soorten tennissnaren

Wat maakt een tennisnaar een goede of een slechte tennisnaar

Over het algemeen kan ik zeggen, dat er geen slechte snaren bestaan. Dit zeg ik vanuit mijn ervaring, van waaruit ik wel eens zogenaamde goede snaren bij iemand erop legde, en deze zei dat ie het niks vond. De keer erop legde ik hem een “slechte” erop, en hij vindt het geweldig. Hierbij zeggende met dezelfde bespanhardheid natuurlijk, want over het algemeen is het zo, dat de bespanhard wel de meeste invloed heeft op ieders spel.

Wanneer je kun je echter een snaar slecht noemen? Dat is wanneer een snaar uitgerekt word met een aantal kg, en deze niet ver genoeg meer terug gaat. Dit wordt ook wel de blijvende rek genoemd, en de elastische rek is de rek die de betreffende snaar naar teruggaat.

Dit is het enige argument waarvan ik kan aangeven, of je te maken hebt met een goede of slechte snaar.

Hieronder een paar grafiekjes om meer duidelijkheid te geven over blijvende- en elastische rek.

Blijvende en elastische rek snaren

Wat vertelt de rek mij in de praktijk

Meer elastische rek, geeft meer balsnelheid, denk aan het trampoline effect. Daarbij biedt het meer herstel, dus het terugveren, na een spinslag.

Meer blijvende rek, geeft meer spankracht verlies.

Zo kun je bijvoorbeeld stellen, dat darm meer elastische rek heeft als een nylon snaar (we vergeten even een multifilament nylon snaar).

En een nylon heeft uiteraard meer elastische rek als een monofilament- of polyestersnaar.

Hoe kies je de juiste snaar voor een bepaalde speelstijl?

Bij het kiezen van de juiste tennissnaar, moet je rekening houden met verschillende factoren. Denk aan het niveau, speelstijl en eventuele blessuregevoeligheid. Een darmsnaar kan bijvoorbeeld meer comfort bieden voor spelers met gevoelige armen.

Nylon snaren zijn daarom vaak een goede allround keuze, terwijl polyester snaren duurzamer zijn en meer controle bieden.

Snaren ingedeeld in categorieën

Bij Stringway zijn de verschillende soorten tennissnaren opgedeeld in categorieën, zodat je, vanuit hun routekaart, een keuze kunt maken. Deze categorieën moeten het voor je makkelijker maken, en geven je een advies. Maar natuurlijk zul je ook je gezonde verstand en ervaring erbij moeten gebruiken.

Wanneer je de string advisor erbij neemt, zie je hier voor het type snaar C1 t/m C4 aangegeven.

CategorieOpmerking
C1Snaren met de meeste elastische rek.
Vooral geschikt voor mensen die veel comfort nodig hebben
Voorbeelden: darmsnaren en multifilament snaren
C2Allround snaren
Geschikt voor de meeste recreanten en lager niveau competitie spelers
Voorbeelden: nylonsnaren
C3Veel spin en speelbaarheid
Geschikt voor spelers die met veel spin spelen
Voorbeelden: sommige nylon snaren en monofilament snaren
C4Veel spin en duurzaamheid
Geschikt voor spelers die met veel spin spelen en hardhitters die veel snaren verslijten
Monofilament snaren zoals polyester en kevlar
Stringway snaren categorie

Verkrijgbaar bij:

bol.com
tennis-point.nl
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2025 – 11:31

Verkrijgbaar bij:

tennisdirect.nl
tennis-point.nl
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2025 – 11:26

Nunzio

Tennissen doe ik al zolang ik me kan herinneren. In die tijd heb ik aardig wat kennis opgebouwd, waarna ik later besloot, na mijn zoveelste defecte bespanning, om het zelf eens te leren. Aangezien ik, wanneer ik me ergens in stort, alle details wil weten, kwam ik ook bij iemand terecht, die me alle details leerde en ik zodoende mijn certificaat als “Certified Stringer” heb behaald. Ondertussen weet ik veel over tennisgrips, bespanningen, snaren, enz. en ook test ik ze regelmatig. In mijn blogs probeer ik daarbij al mijn kennis en ervaring te stoppen.

Bekijk alle berichten  

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *