Mag je tennissen met een tennisarm?

Een tennisarm kan behoorlijk vervelend zijn, vooral als je een fanatieke tennisser bent. Maar wat moet je doen als je graag wilt blijven tennissen? Is het verstandig om door te gaan met spelen of kun je beter rust nemen?

Laten we eens kijken naar de feiten en adviezen rondom tennissen met een tennisarm.

Wat is een tennisarm?

Een tennisarm is een van de meest veelvoorkomende blessure aan de buitenkant van de elleboog. Er wordt geschat dat meer dan de helft van alle tennissers er last van krijgen, vooral spelers over de 35 jaar.

Een tennisarm wordt veroorzaakt door overbelasting van de pezen die de onderarmspieren aanhechten. Deze overbelasting kan leiden tot pijn en gevoeligheid in de elleboog. De blessure ontstaat vaak heel geleidelijk, zonder dat je het in de gaten hebt. Maar kan ook plotseling ontstaan, bijvoorbeeld door een mishit van de bal, of een verkeerde beweging.

Maar het hoeft niet alleen maar van tennissen te komen, er zijn genoeg mensen die nog nooit getennist hebben, maar toch een tennisarm blessure hebben.

Behandelingen voor een tennisarm

In eerste instantie, vooral bij een zwaardere tennisarm blessure, zul je toch eerst rust moeten nemen en een fysio moeten bezoeken. Deze zal je vertellen welke oefeningen dat je kunt doen.

Maar men zegt ook, dat helemaal niet meer tennissen ook weer niet goed is. Na een rustperiode, zou je voorzichtig het tennis weer kunnen oppakken. Maar begin vooral rustig aan, de backhand en de backhandvolley, maar ook de service en smash slagen kunnen deze pijn weer forceren. Je zult het zeker rustig aan moeten doen.

Hoe voorkom je een tennisarm?

Een tennisarm kun je niet altijd voorkomen. Maar rustig opbouwen en goeie warming-up en strekoefeningen doen zorgen er allereerst voor, dat je goed voorbereid bent. En we weten ook allemaal, dat de juiste techniek ook voorkomt dat je een tennisarm krijgt.

Maar wat ook belangrijk is, is dat je goed materiaal hebt. Een stijf racket met een comfortabele bespanning, en het liefst een midsize of oversize blad.

Tips voor tennissen met een tennisarm

Hoewel een stijf racket je meer kracht en controle geeft dan een flexibel buigzaam racket, is het buigzame racket veel armvriendelijker bij een verkeerd geraakte bal. Daarom is het compromis tussen kracht en armvriendelijkheid een stijf racket, midsize of oversize, met een comfortabele bespanning. De reden voor een midsize of oversize is omdat de sweetspot hier grotere is, en daardoor de schok van de bal op het racket lager is.

Over het algemeen zal bij recreanten, met een armblessure, het racket dat men reeds heeft, de bespanning altijd comfortabel bespannen moeten worden. Een darmbespanning, of een hybride versie is daarbij een goed plan. Maar ook nylon- of multifilament snaren van een dunne diameter, want deze hebben meer elastische rek.

Maar wat nog de grootste impact heeft, is dat het niet te hard bespannen wordt. Een zachte bespanning is gunstig voor de arm, maar pas op, het mag ook weer geen vangnetje worden. Doordat het contact met de bal langer is, wordt de piekbelasting op de arm verminderd. Die zou mooi met de Stringway methode uitgezocht kunnen worden.

Ook oude ballen, en vooral natte ballen vermijden. Kies dan voor nieuwe lucht gevulde ballen.

Als laatste tip nog, dat je grip niet te dik of te dun is. Je moet niet in het racket hoeven knijpen, want dan glipt het racket makkelijker weg. Zorg ondertussen ook voor verse, nieuwe overgrip of tennisgrip (basisgrip).

Onderstaande afbeelding laat zien, wat een juiste gripmaat is. Mocht het te klein zijn, kan deze nog makkelijk met een krimpkous vergroot worden. Het kleiner maken van een grip is wat lastiger.

Gripsize bepalen

Nunzio

Tennissen doe ik al zolang ik me kan herinneren. In die tijd heb ik aardig wat kennis opgebouwd, waarna ik later besloot, na mijn zoveelste defecte bespanning, om het zelf eens te leren. Aangezien ik, wanneer ik me ergens in stort, alle details wil weten, kwam ik ook bij iemand terecht, die me alle details leerde en ik zodoende mijn certificaat als “Certified Stringer” heb behaald. Ondertussen weet ik veel over tennisgrips, bespanningen, snaren, enz. en ook test ik ze regelmatig. In mijn blogs probeer ik daarbij al mijn kennis en ervaring te stoppen.

Bekijk alle berichten  

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *