Wanneer je op het punt staat, om een tennisracket te bespannen zul je eerst wat aandacht moeten geven aan eventuele beschadigingen van het betreffende racket. Inspecteren van het racket is echt geen overbodige luxe. Beschadigingen aan de tennisracket bumper guard of grommets kunnen namelijk invloed hebben op de prestaties en duurzaamheid van het racket, maar kunnen ook de snaren flink beschadigen.
In dit blog bespreken we waar je op moet letten bij het controleren van je racket op beschadigingen.
Bij de inspectie van het tennisracket, is het belangrijk om grondig te werk te gaan. Structurele breuken kunnen door racketgeweld zijn veroorzaakt, maar kunnen ook door materiaalmoeheid of ouderdom zijn ontstaan. Maar vaak signaleren deze scheuren al een probleem met het racket. Je kunt je voorstellen, dat als je het racket opnieuw gaat bespannen, er grote krachten op die breuken komen te staan en het daarna alleen maar erger wordt.
Inspecteer het racket voordat de snaren verwijderd zijn. Structurele scheurtjes zijn namelijk beter te zien, als het racket onder spanning staat van de snaren.
In onbespannen toestand zou je het frame zachtjes op een hard ondergrond kunnen tikken. Luister dan eens naar de trillingen. Als het racket kapot is, zul je dan een ratelend geluid moeten horen.
Tennisracket beschadigingen, zoals kleine scheurtjes, kunnen ook wel eens alleen cosmetisch zijn. Dus het hoeft niet altijd een probleem te zijn.
Nadat de snaren uit het racket zijn verwijderd, hebben de grommets (de tubings of buisjes waar de snaren doorheen gaan) en de bumperguard (de beschermstrip aan de voorkant van het racket) de volle aandacht. Voordat hier een nieuwe snaar doorheen gaat, zullen deze in orde moeten zijn.
De tennisracket bumper guard zorgt er voor, dat het tennisracket een langer leven beschoren is en beschermd is. Wanneer deze versleten is tot aan het frame, moet deze uitgewisseld worden.
Controleer daarom altijd of de bumper guard nog stevig vastzit en geen tekenen van slijtage vertoont. Dit kun je makkelijk doen door er snel overheen te kijken en eventueel te voelen of overal alles nog vastzit. Wanneer het vervangen moet worden, dien je het uiteraard voor het bespannen te doen.
Het kan voor oudere rackets wel eens een uitdaging zijn, om een nieuwe bumperguard te vinden. Voor de bekendere merken, zoals Babolat Wilson, Head en Prince, kun je nog wel eens wat terug vinden.
Afhankelijk van het merk en type racket, kom je op het racket ook een grommetstrip tegen waarop de grommets zitten. Het kan voorkomen dat er een of 2 versleten zijn. Deze kun je makkelijk nog vervangen, pas als het er te veel worden, zul je de hele grommetstrip moeten vervangen.
Ook weer afhankelijk, natuurlijk, of je makkelijk een nieuwe kunt vinden bij de diverse tennis webshops. Die uitdaging heb ik ook vaak genoeg gehad. Soms willen spelers hun oude racket echt niet weg doen, tja en dan zet ik er maar weer losse grommets in, zodat de snaar in ieder geval beschermd is.
Het op tijd repareren van beschadigingen voorkomt verdere schade en zorgt ervoor dat je snaren niet beschadigt worden. Controleren of een grommet uitgesleten is, kun je makkelijk doen met een priem, die je langs de zijkanten van de grommet beweegt. Daar waar de grommet doorgesleten is, zul je het frame moeten kunnen voelen.
Haal de grommetstrip er niet eerder uit om te controleren, of je moet al een nieuwe vervangende hebben. Want vaak hebben de afknoop (tie off knots) grommets, die vaak al veel te lijden hebben bij afknopen, zich door de jaren heen in het frame gezet. Deze grommetstrip krijg je dan niet meer fatsoenlijk terug geplaatst.
Het vervangen van individuele grommets, kun je makkelijk met een grommet grinder doen. Het is een manier, aangezien er meerdere zijn, maar ik gebruik deze tool om de versleten grommets eruit te halen.
Het vergt een beetje oefening, maar met een goede grommet grinder is het echt een fluitje van een cent. Je steekt de grommet grinder in de versleten grommet, draait voorzichtig naar rechts. En je zult de versleten grommet naar boven komen. Met een platbektang kun je hem er dan uittrekken.
Grommets heb je in verschillende maten, niet ieder racket heeft dezelfde grommets. Tie-off grommets zijn sowieso wat groter.
Om beschadigingen aan je tennisracket te voorkomen, zijn er wel enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen. Zo kun je bijvoorbeeld bumpertape gebruiken om de bumperguard te beschermen. Hierbij is het natuurlijk afhankelijk van hoeveel de speler over de grond schraapt tijdens zijn wedstrijd, hoe snel die tape weer versleten is.
Zo kom ik ook wel eens rackets tegen waarbij de tape nog helemaal intact is, echter er al jaren op zit. Om het racket te bespannen, moet deze er natuurlijk af, en dan is het wel een hel om deze tape eraf te krijgen, aangezien hij soms in stukken er af gaat. Daarbij allemaal lijmresten en stukjes achter laat.
Wanneer het grotendeels eraf gaat, kun je er een nieuwe bumpertape overheen zetten. Maar anders moet je de bumperguard schoonmaken met alcohol.
Dit bericht heeft nog geen reacties