Alles wat je moet weten wanneer je een tennisracket wilt bespannen

Ben je benieuwd naar hoe je een tennisracket moet bespannen? Een goed bespannen racket zorgt voor veel meer speelplezier, voor zowel recreanten als competitiespelers.

In dit blog ga ik dieper in op het belang van een correct bespannen tennisracket en deel ik mijn tips, richtlijnen en ervaringen om zelf aan de slag te gaan. Lees snel verder voor alles wat je moet weten over tennisracket bespannen!

Wat is tennisracketbespanning?

Allereerst een korte beschrijving en definitie van een bespanning.

Een tennisracket bespanning is, simpelweg, een bespanning van snaren op een tennisracket. Een goede bespanning zorgt voor de juiste balans tussen kracht en controle tijdens het spelen.

Ook door de juiste spanning en materialen te kiezen, optimaliseer je de speeleigenschappen en kun je bepaalde zaken beïnvloeden t.a.v. Want niet iedere speler is gelijk, je moet rekening houden met recreanten, en weer andere spelers die op verschillende niveaus spelen.

Waarom is het belangrijk om je tennisracket regelmatig te bespannen?

Door regelmatig je racket te laten bespannen, behoud je de juiste spanning in de snaren en verleng je de levensduur van je racket. Hierdoor voorkom je dat de speeleigenschappen van je racket achteruitgaan, en blijf je consistent spelen op het niveau dat je gewend bent.

Dit gaat heel langzaam, en vaak merk je daardoor ook niet dat de bespanning minder wordt. Vaak genoeg heb ik spelers gehad, die al jarenlang met dezelfde bespanning spelen en zeggen: hij is toch niet stuk…

Tennisracket bespannen

Hoe herken je wanneer het tijd is om je tennisracket opnieuw te laten bespannen?

Wanneer de ballen minder controle hebben of de slagen minder krachtig zijn, is het tijd om je tennisracket opnieuw te laten bespannen. Ook wanneer snaren sneller verschuiven als “normaal”, kunnen er tekenen zijn van slijtage.

Ook veranderingen in het geluid bij het raken van de bal en de algemene respons van het racket tijdens het spelen kunnen genoeg redenen zijn, om de bespanning eens te vervangen.

De belangrijkste vereisten voor een perfecte bespanning

Een perfect bespannen tennisracket, vereist aandacht voor drie belangrijke zaken:

  • Behouden van de originele vorm het tennisracket frame
  • De snaar niet beschadigen tijdens bespannen
  • Het verkrijgen van de juiste spanning op elke snaar, en het vasthouden van die spanning

De bovenstaande aspecten vormen de kern van een perfecte bespanning voor iedere bespanner.

Behoud van de originele vorm van het tennisracket frame

Hier wordt mee bedoeld, dat het frame, door de trekspanning, niet vervormd moet worden. Uiteindelijke doel is dan ook, dat wanneer het racket gereed is, de vorm van het racket behouden blijft als in onbespannen toestand.

Dit bereik je alleen door voor de lengte en breedte de juiste trekkrachten te gebruiken. Meestal is dit dus niet met dezelfde kg’s, aangezien breedte en het aantal snaren nooit gelijk zijn.

Een te vervormd racket kan namelijk ook beschadigd raken, of nog erger onspeelbaar worden.

Bespannen met een Babolat 5502

De snaar niet beschadigen tijdens bespannen

De tangen van een bespanmachine, moeten juist afgesteld worden. Als de tangen te los zitten, kan de snaar gaan slippen en beschadigd raken. Vooral darmsnaren zijn hier gevoelig voor!

Een te strak afgestelde tang, daarentegen, kan weer te hard knijpen op de snaar, waardoor deze ook weer kan beschadigen. Je zult hier echt een balans in moeten zoeken. Het af en toe reinigen van de tangen, met alcohol, zal je daar bij helpen. Reinig sowieso altijd de tangen, voordat je een darmsnaar wilt gaan bespannen.

Het verkrijgen van de juiste spanning op elke snaar en vasthouden van die spanning

Werk vooral met een zo nauwkeurig mogelijke bespanningsmachine. Zo zorg je ervoor dat elke snaar de juiste spanning krijgt.

Een gelijkmatige spanning op alle snaren zorgt voor een consistente respons bij het slaan van de bal. Zo behoud je controle over je spel en voorkom je ongewenste trillingen tijdens het spelen. Het is daarom zeker ook belangrijk, om de bespanningsmachine goed af te stellen en regelmatig te controleren op nauwkeurigheid.

De bespanmachine moet hiervoor af en toe geijkt worden, en dat kan je doen met een spanning calibrator.

IJktool bespanmachines
Bekijk laagste prijs
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2025 – 11:32
Een tennisracket aan het bespannen

Het voorbereiden van het racket

Het voorbereiden van het racket is het eerste wat je moet doen, inspecteer het racket eerst. Zorg ervoor dat het racket schoon en droog is voordat je begint, en controleer of het frame nog in goede staat is, zonder scheuren of beschadigingen. Ook belangrijk voor jezelf zodat, wanneer je voor iemand anders bespant, voor het bespannen de eigenaar van het racket kunt waarschuwen en adviseren wanneer er sprake is van beschadigingen.

Lees hier mijn blog Beschadigingen aan het racket na inspectie voor het bespannen.

Wanneer alles in orde is, kun je de oude snaar verwijderen. Controleer anders even eerst welk patroon het betreffende racket bespannen moet worden. Maar ga er niet altijd vanuit, van hoe het er al op ligt juist is. Ik heb zelf verscheidene malen meegemaakt, dat het racket verkeerd bespannen was. Mocht je zeker willen weten controleer het, er zijn altijd bespanpatronen, van specifieke rackets, te vinden op het net.

Controleer, nadat alle snaren uit het racket zijn, de grommets en de bumperguard. Controleer of er geen defect zijn, want het zal niet de eerste keer zijn, dat er een defect is en het frame van het racket de snaar sneller zal beschadigen tijdens het spelen. Vooral na een heel aantal bespanbeurten, kunnen deze wel eens beschadigd zijn.

Hoe kies je de juiste spanning voor je tennisracket?

Bij het kiezen van de juiste spanning voor je tennisracket, is het belangrijk om rekening te houden met de speelstijl en voorkeuren van degene die met het racket gaat spelen. Je kunt bij een competitiespeler, met een bepaald niveau, niet dezelfde bespanning erop leggen als bij een recreatiespeler die een armprobleem heeft.

Hierbij zul je met verschillende factoren rekening moeten houden.

Welke materialen worden gebruikt bij tennisracketbespanning?

Bij tennisracket bespanning heb je verschillende materialen en gereedschappen nodig zoals tennissnaren, bespanningsmachine en tangen gebruikt.

Tennissnaren zijn er in verschillende materialen, zoals nylon, polyester en natuurlijk darmsnaren. De keuze hangt af van het type speler en gewenste speeleigenschappen.

De bespanningsmachine is natuurlijk onmisbaar, om de juiste spanning op de snaren te krijgen. De tangen, op die machine, zorgen ervoor dat de snaren goed vastzitten tijdens het bespannen. Het is belangrijk om te werken met kwalitatieve materialen voor een goede bespanning. Babolat heeft wat dat betreft hoog kwalitatieve goed gereedschap.

Bespanpatronen

Bespanpatronen zijn de specifieke manieren waarop de snaren van een tennisracket worden geknoopt en vastgezet. Deze patronen kunnen verschillen per type racket en kunnen invloed hebben op de prestaties van het racket tijdens het spelen.

In de basis heb je 2 patronen: “One piece stringing”, oftewel met 2 knopen een hele snaar, of “Two-piece stringing”, oftwel met 4 knopen en 2 verschillende snaren. De keuze hangt vaak af van het racket, zo wil Head bijvoorbeeld bij de meeste rackets van hun, dat ze altijd met 4 knopen worden bespannen om de garantie behouden. Het racket moet in de breedte namelijk altijd van boven naar het frame toe worden bespannen om breuken te voorkomen.

En soms kom je nu eenmaal wel eens onder bij het frame uit, maar dan zijn er nog steeds manieren om het van boven naar onder te bespannen. Maar daar in dit blog meer over.

Hoe lang duurt het om een tennisracket te laten bespannen?

Het duurt, afhankelijk van het niveau en ervaring van de bespanner, tussen de 25 tot 45 minuten om een tennisracket te laten bespannen. Neem echter de tijd, vooral als je een darmsnaar moet bespannen, moet je meer tijd nemen.

Nunzio

Tennissen doe ik al zolang ik me kan herinneren. In die tijd heb ik aardig wat kennis opgebouwd, waarna ik later besloot, na mijn zoveelste defecte bespanning, om het zelf eens te leren. Aangezien ik, wanneer ik me ergens in stort, alle details wil weten, kwam ik ook bij iemand terecht, die me alle details leerde en ik zodoende mijn certificaat als “Certified Stringer” heb behaald. Ondertussen weet ik veel over tennisgrips, bespanningen, snaren, enz. en ook test ik ze regelmatig. In mijn blogs probeer ik daarbij al mijn kennis en ervaring te stoppen.

Bekijk alle berichten  

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *