Alles wat je moet weten over het meten van de bespanning van een tennisracket

Wil je weten hoe je de bespanning van je tennisracket kunt meten? Door de bespanning van je racket regelmatig te meten, kun je ervoor zorgen dat iedere speler met de juiste spanning speelt. Maar hoe doe je dat precies? En wat als de bespanning te laag is?

Blijf lezen en ontdek hoe je de bespanning van je tennisracket wel kunt meten.

Waarom is het meten van de bespanning van je tennisracket belangrijk?

Het meten van de bespanning van het tennisracket geeft je informatie, of de bespanning nog in orde is. Een optimale bespanning helpt de speler om beter te presteren op de baan. Maar ook kun je, door regelmatig de bespanning te controleren, blessures voorkomen van spelers die gevoelig zijn voor een te harde bespanning. Maar ook voor een te slappe bespanning!

Door die bespanning dus optimaal af te stellen, kun je veel zaken voorkomen. Veel bespanners weten niet, dat je voor de lengte en breedtesnaren de juiste bespankrachten (kg) moet kiezen. En vaak wordt er maar wat op gelegd.

Hoe meet je de bespanning van een tennisracket in kilogram?

Van een racket dat bespannen is, kun je het aantal kilogram per snaar helemaal niet meten. Aan die snaar is ooit eens met een aantal kg getrokken, maar die spankracht zal echt niet meer hetzelfde zijn. Ook kom je daar niet meer achter.

Er is echter een andere methode om de hardheid van een racket te bepalen, en dit wordt ook wel de bespanhardheid genoemd. De bespanhardheid is namelijk gelijk ook de hardheid wat de tennisspeler voelt, en wordt ook wel Dynamic Tension (DT) genoemd.

Bespanhardheid
Het aantal kg dat nodig is om 1 cm in te drukken

De bespanhardheid kun je wel meten, en wordt uitgedrukt in kg/cm. Het aantal kilogram dat nodig is om de bespanning 1 centimeter in te drukken.

De bespanhardheid is verschillend op iedere plek van je racket. En dat is ook logisch natuurlijk. Maar het gaat er om, dat je een juiste hardheid verkrijgt, op de sweetspot van het racket.

De bespanhardheid

Met de bespanhardheid, kun je dus wel een bespanning afstemmen voor iedere individuele speler. De spankracht (kg), die je nodig hebt om een bepaalde spanhardheid te behalen, is hierbij het gereedschap (tool) om de juiste bespanhardheid te behalen. Zoals je hier zit, is de hardheid (in kg/cm) bepalend, en niet de spankracht (kg).

Veel spelers vragen altijd; met hoeveel kg is het racket bespannen? Dat zegt dus alleen iets over, hoeveel spankracht dat er gebruikt is om je racket te bespannen, maar niets over hoe hard het racket bespannen is. De bespanhardheid geeft veel beter weer, hoe hard een racket bespannen is Daarbij is dit op ieder moment te meten.

Hoe meet je de bespanhardheid?

De bespanhardheid kun je meten met een apparaatje. Het apparaatje dat ik gebruik, is de ERT300 tenniscomputer, waarmee je direct het aantal kg/cm af kunt lezen.

Bespanning tennisracket meten

Dit apparaatje dien je zoveel mogelijk in het midden (de sweetspot) van het racket te plaatsen. Aangezien dit de plek is, waar je over het algemeen een tennisbal wilt spelen en de controle daar het hoogste is.

In onderstaande tabel wat deze waardes kunnen betekenen.

Onder 25 kg/cmTe zacht
25-30 kg/cmVeel balsnelheid / comfort
30-35 kk/cmControle en comfort
35-40 kg/cmControle en duurzaamheid
Boven 40Zinloos hard
Data van Stringway

Waarom is de controle van de hardheid van belang?

Controle is van belang omdat je, na het bespannen van het tennisracket, kunt meten en controleren of de hardheid juist is. Houdt er ook vooral rekening mee, dat de hardheid de eerste 24 uur het hardst terugloopt. Vaak wel tot een DT van 3 kg/cm.

Naar mijn ervaring; als ik bijvoorbeeld na bespannen een hardheid meet van 34 kg/cm, kan het de volgende dag nog maar 31 kg/cm zijn. Door van te voren bepalen hoe hoog de hardheid moet zijn, kun je de hardheid bereiken die je wilt.

Vergeet vooral niet de hardheid en spankracht bij te houden van spelers die vaker bij je komen. Zo kun je de hardheid en bespankracht altijd bijsturen.

De hardheid bepalen voordat je het racket gaat bespannen

Wanneer je de online advisor van Stringway gebruikt of de routekaart, kom je op een bepaalde DT waarde uit. Die DT waarde gebruik je dan verder om de spankrachten (LxB) te bepalen.

Er wordt je tevens een advies gegeven, wat de snaar betreft. Stringway heeft bepaalde snaren gecategoriseerd. Dat lees je in mijn blog Soorten tennissnaren.

Het verband tussen bespankracht en hardheid

De spankracht, het aantal kg, rolt er nadat je de route hebt doorlopen uit. Deze kun je als een advies zien, en vandaar uit, samen met je eigen ervaringen, je uiteindelijke bespankracht bepalen.

Tijdens het gebruik, zie je ook dat de spankracht, waarmee je de snaar gaat aantrekken, sterk afhankelijk is van de grote van het blad. Dat is logisch, want bij een groter racket moet je een grotere afstand overbruggen, en dus meer kg gebruiken. Ook het aantal snaren (vanuit het snaren patroon) is hierbij bepalend.

Hier even een voorbeeld voor 2 spelers, die dezelfde hardheid nodig hebben, maar 2 verschillende rackets hebben:

  • Dan zal het racket met een hogere snaardichtheid, met een zelfde bespankracht, ook een hogere hardheid vertonen, aangezien de snaren dichter bij elkaar liggen
  • Dan zal het racket met meer snaren minder spankracht nodig hebben
  • Dan zal bij een racket met een groter blad, ook hogere spankrachten nodig zijn

Hieraan kun je zien, dat een bespanhardheid veel belangrijker is om te weten als het aantal kg dat er voor nodig was. De bespankracht zegt je niets, over hoe hard het racket is bespannen.

Hoe beïnvloedt de bespanning van een tennisracket je spel?

De bespanning van het tennisracket heeft natuurlijk een grote invloed op het spel. Een te hoge bespanning kan zorgen voor minder power en comfort tijdens het slaan. Een te lage bespanning kan leiden tot minder controle over de bal.

Maar ook de snaren spelen natuurlijk een belangrijke factor, hoe de bespanning aanvoelt. Je hebt polyester snaren, die over het algemeen erg stug zijn. Maar je hebt ook nylonsnaren, die weer wat meer elastische rek. En dan heb je nog darmsnaren, welke de meeste rek van allemaal vertonen. Darmsnaren worden dan ook niet voor niks vaak gebruikt bij mensen met armklachten.

Belangrijk is het, om dit voor iedere speler af te stemmen. De firma Stringway heeft daar als volgt een onderverdeling in gemaakt:

  • Dame/heer
  • Comfort/kracht
  • Met spin/zonder spin
  • Armblessures

Van hieruit kan dan voor iedere tennisspeler de juiste keuze van de juiste snaar en spankracht genomen worden. Stringway heeft daar een schijf voor, maar je kunt dit ook online op hun website bepalen.

Tension advisor

Verschillende soorten bespanningen voor tennisrackets

Er zijn verschillende soorten bespanningen voor tennisrackets. De keuze voor een bespanning hangt af van de speelstijl en voorkeuren. Afhankelijk van welke speler, ga je een hardheid en de snaar bepalen.

Zo zijn er bespanningen die zorgen voor meer controle over de bal. Andere bespanningen bieden juist meer power tijdens het slaan. Het is belangrijk om de juiste bespanning te kiezen die past bij het spel van de speler.

Tips voor het behouden van de optimale bespanning

Zorg ervoor dat het racket regelmatig gecontroleerd wordt op de juiste spanning. Vermijd extreme temperaturen en vochtigheid om de levensduur van je bespanning te verlengen. Bewaar je racket op een koele en droge plaats wanneer je het niet gebruikt.

Op die manier kun je het racket het beste beschermen. Houdt het bijvoorbeeld in je tennistas als je niet speelt.

Laat een professional je racket bespannen

Een professional inschakelen, die je racket bespant op de manier zoals ik beschrijf, is een goede manier. Ik zeg dit niet alleen voor eigen parochie, maar er zijn te veel bespanners die snel een cursusje aangeleerd krijgen, maar helemaal niet weten hoe ze een tennisracket echt moeten bespannen.

Zij hebben de expertise en ervaring niet om de bespanning nauwkeurig af te stemmen op een bepaalde speelstijl en voorkeur. Door het te laten bespannen door iemand die hierin gecertifieerd en geïnstrueerd is, weet je zeker dat het op de juiste manier gebeurd.

Maar met mijn blogs probeer ik zo veel mogelijk kennis en ervaring te delen, waardoor ieder geïnteresseerde bespanner dit ook zou kunnen.

Nunzio

Tennissen doe ik al zolang ik me kan herinneren. In die tijd heb ik aardig wat kennis opgebouwd, waarna ik later besloot, na mijn zoveelste defecte bespanning, om het zelf eens te leren. Aangezien ik, wanneer ik me ergens in stort, alle details wil weten, kwam ik ook bij iemand terecht, die me alle details leerde en ik zodoende mijn certificaat als “Certified Stringer” heb behaald. Ondertussen weet ik veel over tennisgrips, bespanningen, snaren, enz. en ook test ik ze regelmatig. In mijn blogs probeer ik daarbij al mijn kennis en ervaring te stoppen.

Bekijk alle berichten  

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *