Alles wat je moet weten over het bespannen van darm tennissnaren

Het bespannen van darm tennissnaren is altijd iets meer tricky als “gewone” snaren. Je bespant ze niet even zo makkelijk, en je zult met een paar dingen rekening moeten houden.

In dit blog geef ik je wat informatie betreffende darmsnaren en tips over het bespannen van deze darm tennissnaren. Lees snel verder voor alle details!

Wat zijn darm tennissnaren?

Darm tennissnaren worden gemaakt van dierlijke darmen. Ze staan vooral bekend om hun superieure kwaliteit en gevoel tijdens het spelen. Nog steeds geven veel tennisspelers de voorkeur aan darm tennissnaren, vanwege hun unieke eigenschappen. Ze bieden namelijk een uitstekende combinatie van kracht, controle en comfort.

Structuur van darm tennissnaren
De structuur van een darmsnaar

Ik heb wel eens horen zeggen: bestaan die nog steeds? Jazeker, en het zijn nog steeds de beste snaren die je op je racket kunt hebben. Nu moet ik natuurlijk oppassen wat ik zeg, want het ligt natuurlijk ook aan je speelstijl.

Waarom kiezen voor darm tennissnaren?

Zoals ik al eerder vermelde, voor de meeste spelers vooral voor het comfort. Veel professionele spelers (zoals Federer) gebruiken de darm vooral voor meer controle, een darm tennissnaar heeft namelijk ontzettend veel gevoel en daarmee controle.

Hoe vaak moet je darm tennissnaren bespannen?

In principe ligt het ook aan welk soort speler je bent. Maar als ezelbruggetje kun je stellen, ongeveer om de 10 tot 15 uur speeltijd opnieuw laten bespannen. Door sommige spelers wordt deze tijd niet gehaald, omdat ze dan reeds stuk zijn.

Dat is dan weer vrij snel, en kan een nadeel zijn vooral je maar een bepaald budget hebt voor tennissnaren. Ook zijn darmsnaren niet goedkoop.

Hoe herken je wanneer darm tennissnaren aan vervanging toe zijn?

Als je merkt dat de darm tennissnaren verschoven zijn en niet meer op hun oorspronkelijke plek liggen, is het tijd voor vervanging. Ook wanneer de snaren tekenen van slijtage vertonen, zoals rafels of beschadigingen, is het verstandig om ze te vernieuwen.

Versleten darm tennissnaren
Versleten darmsnaren

Wanneer die beschermlaag weg is, zijn ze ook erg kwetsbaar voor vocht en regen. Het vocht zuigt zich dan in de snaar, en worden dan heel stug. De speelbaarheid veranderd hier door snel.

Pre-stretchen of over-spannen?

Prestretchen, ook wel bekend als pre-stretching, is het proces waarbij de darm tennissnaren voor het bespannen worden uitgerekt. Dit helpt om de snaren te stabiliseren en de spanning gelijkmatiger te verdelen.

Het blijft echter een discussie punt voor vele bespannners. Veel professionele toernooi bespanners zeggen, dat ze voor de profs niet pre-stretchen. Wanneer je het niet overdrijft, kun je er wel voor zorgen dat de snaar makkelijker bewerkbaar is.

Wanneer het aanbevolen wordt door de fabrikant, rek de snaar dan met een trekbeweging, dus niet met meerdere trekbewegingen en zeker niet met een bespanmachine! Trek dan ongeveer 45 seconde, in samenwerking met iemand ieder aan een kant, of om een ronde paal met genoeg omtrek.

Over-spannen daarentegen kan leiden tot beschadiging van de snaren en verlies van de rekkwaliteiten. Doe dit niet overmatig, want als je deze snaar gaat gebruiken voor comfort, verlies je te veel comfort en wordt de snaar stugger.

Voor iemand die met veel spin speelt, kan het zeker helpen, zodat deze wat minder gaat schuiven. Van een darmsnaar, waarbij pre-stretching wordt toegepast, trek je de blijvende rek eruit bij een hogere spankracht. De snaar wordt stugger, en zal minder inveren tijdens het raken van de bal.

Bespanning met darmsnaren

Een volledig bespannen racket met darmsnaren is de meest comfortabele bespanning die je op het moment kunt krijgen. Natuurlijk hangt het ook af, hoe deze snaar erin is gezet. Hij moet precies op de juiste hardheid, voor desbetreffende persoon, erin gezet zijn. Dus ja, hij kan er ook verkeerd worden, en alsnog stug zijn wanneer dit niet goede gedaan wordt.

De bekendste maar ook de merken die de meeste expertise hebben met deze snaren, vind je hieronder. Deze worden op zijn tijd ook door professionals gebruikt, zoals Roger Federer.

Wilson Natural Gut Set
Bekijk laagste prijs
tennisdirect.nl
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2025 – 11:29

Babolat Touch VS Set Zwart
Bekijk laagste prijs
tennisdirect.nl
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2025 – 11:28

Hybride bespanningen met darm tennissnaren sets

Darmsnaren worden ook vaak gebruikt in combinatie met een polyester snaar. Merken als Babolat, Wilson en Luxilon hebben er sets voor ontwikkeld.

Voor de duurzaamheid van de bespanning, wordt dan vaak in de lengte (mains) de polyester snaar gezet. Aangezien doorgaans de lengtesnaren meer te verduren hebben door het schuiven van de snaren. De darmsnaar wordt dan in de breedte (crosses) geplaatst.

Maar wanneer de duurzaamheid er niet toe doet, wordt het ook wel eens andersom gedaan, zoals professionele tennisspelers wel eens doen. De reden hiervoor is, dat ze met de darmsnaar in de lengte, meer controle eruit halen.

Wilson Champions Choice Set
Bekijk laagste prijs
tennis-point.nl
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2025 – 11:28

Luxilon Natural Gut Set
Bekijk laagste prijs
tennisdirect.nl
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2025 – 11:28

PacificPoly Gut Blend Set Snaren 12,5m
Bekijk laagste prijs
tennis-point.nl
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2025 – 11:23
Babolat Prohurricane tour met VS darm tennissnaar
Babolat Hybride set

Hieronder een YouTube video van Roger Federer, die dus darm in de lengte laat zetten, een een polyester in de breedte.

Hybride bespanningen met darm tennissnaren half-set

Misschien wil je zelf bepalen, met welke snaar dat jij een darmsnaar wil combineren. Daar is onderstaande set dan weer ideaal voor. Zo betaal je niet voor een 12m complete set, maar de helft, en blijft het betaalbaar.

Kies bijvoorbeeld je eigen polyester snaar, die je wilt combineren. Zelf zet ik deze darm vaker in combinatie in met de Babolat RPM Hurricane, maar kan natuurlijk met iedere polyester snaar gecombineerd worden. Een voorkeurs kwestie.

BabolatTouch VS (Halfset) Set Snaren 6m
Bekijk laagste prijs
tennisdirect.nl
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2025 – 11:22

Tips voor het bespannen van darm tennissnaren

Mijn tips, bij het bespannen van darm tennissnaren, is dat het belangrijk is om nauwkeurig en zorgvuldig te werk te gaan:

Zorg, voordat je darmsnaren gaat bespannen, dat je tangen schoon gemaakt zijn. Dit doe je sowieso om de zoveel rackets, maar bij een darm bespannen doe je dat als eerste. Je wil niet dat een darmsnaar gaat slippen, want dat is funest voor deze snaar.

Ook zorg je dat de tangen goed zijn afgesteld, ze mogen niet te hard knijpen, maar ook weer niet te los zitten. Dit kun je een paar proberen met een andere snaar, die net zo dik is als de darmsnaar die je gaat bespannen.

Wanneer je de darmsnaar met een hand afwikkelt, zorg er dan voor dat je andere hand er voor zorgt dat er geen knikken in je snaar kunnen komen. Want ook voor potentiele knikken zijn darmsnaren erg gevoelig. Je creëert namelijk zwakke plekken in de bespanning. Bij een darmsnaar kun je vaak makkelijk zien waar deze beschadigt is.

Wanneer je met een elektrische bespanmachine bespant, stel de snelheid van het trekken van de kop dan zo laag mogelijk in. Het is niet goed om bij een darm met een te hoge snelheid aan de snaar te trekken.

Als laatste tip; zorg dat je bij het afknopen (tie-off knot) niet te hard aan de knoop trekt. Een darmsnaar trek je zo kapot. Daar waar je aan nylon snaren onderhand kan gaan hangen, moet je dat zeker niet bij deze snaar doen.

Darmssnaar afknopen

De grommets van het tennisracket heb je natuurlijk al gecontroleerd, voordat je begint met bespannen.

Conclusie

Belangrijk is het, om nauwkeurig en zorgvuldig te werk te gaan bij het bespannen van darm tennissnaren. Zorg ervoor dat je tangen schoon zijn en goed zijn afgesteld voordat je begint. Een goede voorbereiding voorkomt problemen tijdens het bespannen.

Neem vooral de tijd, en wees geduldig om ervoor te zorgen dat de darm tennissnaren correct worden bespannen. Je zult niet de eerste zijn, die een darmsnaar beschadigt, of nog erger, kapot trekt met afknopen.

Verkrijgbaar bij:

tennisdirect.nl
tennis-point.nl
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2025 – 11:29

Verkrijgbaar bij:

tennisdirect.nl
tennis-point.nl
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2025 – 11:28

Verkrijgbaar bij:

tennis-point.nl
tennisdirect.nl
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2025 – 11:28

Verkrijgbaar bij:

tennisdirect.nl
tennis-point.nl
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2025 – 11:28

Verkrijgbaar bij:

tennisdirect.nl
tennis-point.nl
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2025 – 11:22

Nunzio

Tennissen doe ik al zolang ik me kan herinneren. In die tijd heb ik aardig wat kennis opgebouwd, waarna ik later besloot, na mijn zoveelste defecte bespanning, om het zelf eens te leren. Aangezien ik, wanneer ik me ergens in stort, alle details wil weten, kwam ik ook bij iemand terecht, die me alle details leerde en ik zodoende mijn certificaat als “Certified Stringer” heb behaald. Ondertussen weet ik veel over tennisgrips, bespanningen, snaren, enz. en ook test ik ze regelmatig. In mijn blogs probeer ik daarbij al mijn kennis en ervaring te stoppen.

Bekijk alle berichten  

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *