Tennisgrip vs overgrip: Wat is het verschil?

De begrippen, van de verschillende soorten zoals een tennisgrip vs overgrip, worden door veel mensen wel eens door elkaar gegooid. Laten we het eens hebben over de basisgrip, wat ook wel eens de tennisgrip wordt genoemd, en de overgrip bij tennisrackets.

In dit blog vertel ik je de verschillen en wanneer je welke moet gebruiken.

Basisgrip vs overgrip: De verschillen

De basisgrip, of vervangingsgrip, is de oorspronkelijke grip van je racket. Hij zit altijd direct op de steel van je racket. Een basisgrip hoort er altijd op te zitten. Ze zijn wat dikker als een overgrip, en zorgen allereerst voor je comfort.

De overgrip is een extra laag die je over een basisgrip heen kan wikkelen. Het belangrijkste verschil is dus dat de basisgrip direct op het racket zit, terwijl de overgrip er overheen komt. Dit kan invloed hebben op je speelervaring en comfort tijdens het spelen. Het kiezen voor een overgrip hangt af van je persoonlijke voorkeur en speelstijl.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn, dat je met een overgrip net iets plezieriger tennist. Een overgrip is namelijk snel af te halen, terwijl een basisgrip iets lastiger is.

Hoe je een basis- en of een overgrip aanbrengt, lees je in Alles wat je moet weten over het vervangen van je tennisgrip.

Wanneer gebruik je een basis- of vervangingsgrip?

Een vervangingsgrip behoort altijd als eerste op de steel van je racket te zitten. Af en toe kom ik ook wel eens een racket tegen, waarbij een overgrip is gebruikt als basisgrip, dus direct op de steel gewikkeld. Dit is niet de bedoeling van een overgrip, zoals ik al uitlegde, de basisgrip biedt veel meer comfort omdat hij wat dikker is. Een basisgrip heeft een soort kussen in de grip, waardoor het comfortabeler aanvoelt.

Overgrip in plaats van een basisgrip
Een versleten overgrip als basisgrip gebruikt?
En hier is duidelijk te zien, dat het een overgrip is

Zorg dat je racket altijd als eerste een basisgrip heeft, pas daarna eventueel een overgripje. Dat voelt echt een stukje prettiger.

Belang van een goede tennis overgrip

Een goede tennis overgrip kan prettig zijn, als je net iets meer grip (tacky) wilt hebt. De overgrip absorbeert zweet, waardoor je racket stevig in je hand blijft. Hierdoor heb je meer controle over je slagen en voorkom je dat je racket uit je hand glijdt. Een kwalitatieve overgrip kan het verschil maken tussen winnen en verliezen.

Maar het kan ook zijn, dat je je tennisgrip net iets dikker wilt maken. Afhankelijk van jouw gripmaat van het racket, zou ik een overgrip dan wel of niet gebruiken.

Wanneer je een overgrip gebruikt, kan het wel een voordeel zijn dat je tussen de games door deze even snel kunt vervangen als het moet. Natuurlijk moet je, voor jezelf, wel zeker van je zaak zijn om het even snel te doen. Wanneer je dit regelmatig doet, heb je de juiste vaardigheid hiervoor.

Verschillende materialen en eigenschappen

Overgrips zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals synthetisch, leer en microfiber. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en voordelen.

Synthetische overgrips zijn duurzaam en bieden goede vochtafvoer.

Lederen overgrips geven een comfortabel gevoel en absorberen zweet goed.

Microfiber overgrips zijn zacht en bieden uitstekende grip.

Tips voor het correct aanbrengen van een overgrip

Bij het aanbrengen van overgrip is het belangrijk om te beginnen aan de bovenkant van je racket. Zorg ervoor dat de overgrip strak en gelijkmatig wordt gewikkeld. Houd de overgrip gespannen terwijl je deze om het handvat draait.

Aan het einde snij je het overtollig materiaal er af voor een nette afwerking en zet je hem met de meegeleverde tape vast. En wil je nog een nettere afwerking, zou je ook nog een rubber ring om de tape kunnen zetten.

  • Een overgrip is altijd voorzien van een aftrekbare laag plastic. Deze bescherming laag kun je het beste direct aftrekken. Deze beschermt dus de tacky kant, waar je het racket vasthoud. Ik zeg dit, omdat ik verschillende malen heb meegemaakt, dat onervaren spelers deze overgrips verkeerd om op het racket wikkelde. Hierbij zich nog afvragende, waarom de grip zo glad is.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de verschillende soorten tennisgrips?

Er zijn voornamelijk twee soorten tennisgrips:

  • Basisgrip: Dit is de originele grip die rechtstreeks op het handvat van het racket wordt aangebracht. Het biedt demping en comfort.
  • Overgrip: Dit wordt over de basisgrip gewikkeld en kan gemakkelijk worden vervangen wanneer het verslijt. Het biedt extra absorptie en grip.
Hoe vaak moet ik mijn tennisgrip vervangen?

Dit hangt vooral af, van hoe vaak je speelt en de kwaliteit van de grip. Ook is het vaak persoonlijk, want bij somige spelers slijten ze harder al weer andere.

Over het algemeen moet een overgrip elke 3-6 weken worden vervangen als je regelmatig speelt. Basisgrips gaan langer mee, maar moeten worden vervangen zodra ze slijtage vertonen.

Hoe weet ik of mijn grip aan vervanging toe is?

Je grip moet worden vervangen als je merkt dat:

  • Het oppervlak glad of glibberig is geworden.
  • Er scheuren of beschadigingen zichtbaar zijn.
  • Het comfort en de demping zijn verminderd.
  • Wanneer de grip aan je handen afgeeft, soms kleine stukjes, soms alleen dat je handen bijvoorbeeld zwart worden.
Wat is het verschil tussen synthetische en leren grips?
  • Synthetische grips: Deze zijn meestal zachter, bieden meer demping en zijn beter in het absorberen van zweet.
  • Leren grips: Deze zijn duurzamer en geven een directer gevoel van het racket, maar bieden minder demping en absorptie.
Kan ik mijn grip zelf vervangen?

Jazeker, het vervangen van een grip is vrij eenvoudig. In dit blog kun je wat instructiefilmpjes zien.

Wat is de beste manier om zweet te beheersen tijdens het spelen?

Het gebruik van een goede overgrip kan helpen om zweet te absorberen. Daarnaast kun je natuurlijk ook polsbandjes dragen om te voorkomen dat zweet van je armen naar je handen loopt. Sommige spelers gebruiken ook vloeibare kalk of hars voor extra grip.

Zijn er speciale grips voor bepaalde weersomstandigheden?

Ja, er zijn grips speciaal ontworpen voor verschillende omstandigheden. Bijvoorbeeld, vochtabsorberende grips zijn ideaal voor warme en vochtige omstandigheden, terwijl andere grips beter zijn voor koud weer.

Verkrijgbaar bij:

bol.com
tennis-point.nl
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2025 – 11:36

Verkrijgbaar bij:

tennis-point.nl
tennisdirect.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2025 – 11:33

Verkrijgbaar bij:

bol.com
tennisdirect.nl
tennis-point.nl
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2025 – 11:33

Verkrijgbaar bij:

bol.com
tennis-point.nl
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2025 – 11:38

Verkrijgbaar bij:

bol.com
tennis-point.nl
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2025 – 11:37

Nunzio

Tennissen doe ik al zolang ik me kan herinneren. In die tijd heb ik aardig wat kennis opgebouwd, waarna ik later besloot, na mijn zoveelste defecte bespanning, om het zelf eens te leren. Aangezien ik, wanneer ik me ergens in stort, alle details wil weten, kwam ik ook bij iemand terecht, die me alle details leerde en ik zodoende mijn certificaat als “Certified Stringer” heb behaald. Ondertussen weet ik veel over tennisgrips, bespanningen, snaren, enz. en ook test ik ze regelmatig. In mijn blogs probeer ik daarbij al mijn kennis en ervaring te stoppen.

Bekijk alle berichten  

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *